Orde van Verdienste

Ga naar beneden

Orde van Verdienste

Bericht  Fuser op di feb 16, 2010 1:12 am

Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw of Orde van de Hollandse Leeuw

  1. Inleiding

   Om verdienstelijke Hollandse burgers te bedanken en te eren heeft het Graafschap besloten om deze orde op te richten. De Orde van de Hollandse Leeuw kent drie verschillende klassen: Grootofficier, Commandeur en Officier.

   Het is aan het College der Hollandse Heraldiek om de lijsten van de Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw bij te houden en aan te passen. Het is eveneens aan ditzelfde College om aanpassingen aan te brengen in dit Charter, na stemming en goedkeuring van de rechtmatig verkozen Graaf van Holland.

   De Graaf van Holland is de facto Grootmeester van de Orde. Met behulp van de Keizerlijke Heraut van Holland en de Kanselier van Holland leidt hij de orde. De Graaf is de enige die een titel uit de Orde kan toekennen.

   Deze Orde is in geen geval een ridderorde, maar enkel en alleen een orde van verdienste. Bijgevolg is het ook niet mogelijk om binnen de Orde te promoveren, tenzij de Graaf een hogere titel in de Orde toekent.


  2. Algemeen

   Elke persoon met een titel in de Orde van de Hollandse Leeuw mag nog niet veroordeeld zijn voor verraad of hoogverraad jegens het Graafschap.


  3. Titels

  • Grootofficier:

    Elke persoon die in het bezit is van een baronie, of een heerlijkheid hoger in rang dan een baronie in Holland, is bij deze Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw.

    De Bisschop van Utrecht in functie is bij deze Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze hoogst uitzonderlijke titel verdient, kan Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de Keizerlijke Heraut van Holland.


  • Commandeur:    De uitredende Bisschop van Utrecht is bij deze Commandeur in de Orde.

    Elke persoon die door de Graaf verheven is in de adelstand als Heer of Dame is bij deze Commandeur in de Orde.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze uitzonderlijke titel verdient kan Commandeur in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de Keizerlijke Heraut van Holland.


  • Officier:    Elke ereburger van Holland is bij deze Officier in de Orde.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze titel verdient kan Officier in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de Keizerlijke Heraut van Holland.

   NB: Niemand kan over meer dan één titel in de orde bezitten. Een benoeming in een hogere klasse zorgt automatisch voor het wegvallen van de eerder verkregen titel in de Orde van Verdienste.


  4. Afzetting

   De Graaf van Holland kan op elk moment iemand ontdoen van zijn titel.

   Elke persoon die schuldig wordt bevonden aan verraad of hoogverraad jegens het Graafschap, verliest onmiddellijk zijn titel.


  5. Ornement

   De Grootofficieren, Commandeur, en Officieren van de Orde mogen rond hun blazoen de voor hun titel specifieke ketting met het ornement hangen. Indien de persoon geen blazoen heeft moet deze ze dragen rond een zilveren schild hangen. Het dragen van de ketting is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
avatar
Fuser

Aantal berichten : 252
Registratiedatum : 04-01-10

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum