Regels der Steekspelen

Ga naar beneden

Regels der Steekspelen

Bericht  Fuser op zo jan 27, 2013 10:09 pm

REGELS DER HOLLANDSE STEEKSPELEN

  I. INTRODUCTIE

   De steekspelen te paard zijn één van de meest gekende voorbeelden van de riddertoernooien. Deze bestaat uit een frontale aanval met de lans tussen twee Ridders in galop. Het vereist een goede Ridder te zijn, zeer precies in het gebruik van de Lans. Een goede geest is eveneens nodig, eens het paard de arena inloopt, kan men zich niet meer omkeren en is de schok onvermijdbaar.
   Deze tijdsbesteding is gereserveerd voor de adel geregistreerd in een erkende Heraldiek.


  II. BASISREGELS

   De Ridder moet dragen: een wapenuitruitrusting, een eenhandig, aan de twee zijden snijdend zwaard van 70 cm, en een lans van 3 m lang en met een gewicht van 15 kg, op straffe van diskwalificatie.

   Een Ridder dient een (RP) schildknaap te hebben die de Ridder gedurende het hele toernooi dient bij te staan.

   Een hoffelijk gedrag is vereist gedurende het hele toernooi, in de arena, op de tribunes en in het kampement, op straffe van diskwalificatie.

   Enkel een gerechtigde vertegenwoordiger verantwoordelijk voor het toernooi heeft de macht een Ridder te diskwalificeren.

   Worden beschouwd als gerechtigde vertegenwoordiger: de Wapenkoning van Holland en de Heraut der Steekspelen.

   De concurrenten moeten zich presenteren aan de lokale Heraut teneinde te mogen meedoen, op straffe van diskwalificatie.

   Om een steekspel te winnen moeten de Ridders hun lans breken in dubbele galop op hun tegenstander of deze laatste uit het zadel gooien.

   Het is verboden het paard van de tegenstander te raken op straffe van diskwalificatie.

   De kwaliteit van de breuk van de lans determineert het aantal verworven punten bij elk steekspel.

   Het aantal verworven punten in de poule determineert de winnaar van de huidige poule.


  III. VERLOOP VAN HET TOERNOOI

   Om geklasseerd te worden moet het toernooi minstens 3 deelnemers tellen. De concurrenten zullen samengevoegd worden in verschillende poules van 3. De deelnemers van de poules zullen tegen alle anderen in de poule strijden. Enkel de beste per poule zal de finalepoule bereiken.
   De verdeling van de poules zal willekeurig verlopen door loting.


  IV. BASISUITKOMST VAN STEEKSPELEN

   1. Over de punten van de karakteristieken in uitkomstpunten

    Voor elk toernooi moeten de Ridders via duif hun staat van gezondheid melden. (Karakteristieken IG : charisma, spierkracht, intelligentie en reputatie, en eveneens de ervaring wat steekspelen betreft).

    1.1 Medische staat – Uitkomst van het steekspel


     Nota : de charisma- en spierkrachtpunten zullen tijdens het toernooi worden aangepast als gevolg van eventuele blessures.


    1.2 Ervaring – Uitkomst van het Steekspel
  V. FASEN VAN HET STEEKSPEL

   Het steekspel is verdeeld in 5 fasen :
   - Het lopen van het paard
   - Het mikken
   - De aanraking
   - Het kapotgaan van de lans
   - Het evenwicht in het zadel

   1. Het lopen van het paard

    De deelnemer lanceert zich in het begin van de arena rijdt rechtdoor op zijn paard in dubbel galop. De gebruikte karakteristiek hier is de spierkracht. Dit om juist in het zadel te blijven, om het paard te besturen en ondertussen de lans vast te houden.
    Tijdens deze fase riskeert de Ridder een straf voor elke afwijking aan het paard. De ervaring met het steekspel wordt niet in acht genomen, enkel de ruitertalenten van de Ridder spelen hier een rol.

    1.1 Uitkomst

     Men gebruikt de dobbelsteen van 6, waarbij men de uitkomstpunten van spierkracht voegt.

     Nota : de malus zal gebruikt worden in “het kapotgaan van de lans” en zullen maar in één ronde meetellen.   2. Het mikken

    De Ridder laat zijn lans zakken en viseert zijn tegenstander. De karakteristiek die gebruikt worden in deze fase zijn intelligentie.

    2.1 Uitkomst

     Men voegt de uitkomstpunten van intelligentie en van ervaring bij de uitkomst van een dobbelsteen van 6.
     Is de uitkomst hoger dan 6, dan heeft de deelnemer in kwestie goed gemikt.


   3. De aanraking

    Deze fase zal enkel voltrokken worden als beide deelnemers goed gemikt hadden.
    We houden er rekening mee dat de deelnemer die het eerste geraakt is niet gemakkelijk zijn lans kan breken tenzij hij een hij over een excellente kennis en ervaring beschikt wat steekspelen betreft.


    3.1 Uitkomst

     We onderscheiden
     - Het initiatief (degene die als eerste aanraakt)
     - De reactiviteit (de tweede Ridder die ook de ander aanraakt)

     3.1.1 Het initiatief

      We maken de som van uitkomstpunten van kracht en intelligentie waaraan we de uitkomst van een dobbelsteen van 6 toevoegen om zo de initiatiefpunten te bekomen. Degene met de meeste punten van initiatief zal als eerste aanraken.


     3.1.2 De reactiviteit

      Deze etape laat ons weten of de aangeraakte deelnemer snel genoeg reageerde om op zijn beurt de tegenstander aan te raken. We maken de som van de uitkomstpunten van ervaring, van de uitkomstpunten van charisma en van de uitkomst van een dobbelsteen van 6.
      Als de aangeraakte deelnemer vervolgens meer dan 8 punten van reactiviteit heeft zal hij de andere deelnemer alsnog aanraken.


   4. Het kapotgaan van de lans

    Wat gebeurt er op het moment dat de ene ridder zijn tegenstander aanraakt? Meerdere dingen zijn mogelijk: de lans heeft niets, de lans kraakt in twee, de lans explodeert. De karakteristiek die hier invloed heeft is de spierkracht. Men houdt hier ook rekening met de blessures.

    4.1 Uitkomst
     Men voegt de spierkrachtpunten toe aan de uitkomst van een dobbelsteen van 12.   5. Het evenwicht in het zadel

    Als een deelnemer getroffen is zal deze zijn evenwicht in het zadel moeten testen. Hier zal er rekening gehouden worden met het charisma, de ervaring met het steekspel en de spierkrachtpunten, min de malus. (Malus opgelopen in vorige ronde)


    5.1 Uitkomst

     Men voegt de spierkrachtpunten, het charisma en de ervaring met steekspelen bij de uitkomst van een dobbelsteen van 6 en trekt daar de malus van het kapotgaan van de lans vanaf.  VI. DE BLESSURES

   Als de deelnemer gevallen is zal men moeten berekenen of hij zich blesseert en daarbij de plaats en de graad van de blessure.

   1. Uitkomst

    Men voegt de uitkomst van de spierkrachtpunten en de ervaring in het steekspel bij de uitkomst van een dobbelsteen van 6.   2. De tafel van blessures

    Het effect van een blessure treed direct in werking op de plaats waar ze is aangebracht. Eens dat de blessure aangebracht is achterhaalt men haar locatie door middel van de volgende tafel, met de hulp van een dobbelsteen van 20.


  3. De graad van een blessure

   De graad van een blessure, gedetermineerd door de bovenstaande tafel, zorgt voor de volgende gevolgen.


  VII. HET KLASSEMENT

  1. De punten

   Het is de kwaliteit van de kapotgaan van de lans die de winnaar van het steekspel bepaalt. De punten worden uitgedeeld aan de hand van de volgende tafel. Degene die het meeste punten heeft in z'n poule, is de overwinnaar van de poule. De overwinnaar van de finalepoule, is de winnaar van het toernooi.

   Nota, de kwaliteiten van het kapotgaan van de lans worden niet samengevoegd en dus zal enkel de hoogste score tellen voor het klassement.


  2. Het klassement


  VIII. PARTICLIERE UITKOMST BIJ HET STEEKSPEL

   1. Gelijkheid van de score in een poule

    In dit geval zullen de strijders met gelijke score het nogmaals tegen elkaar opnemen tot er een winnaar is.


   2. Inactiviteit van de strijders

    Indien een strijder 3 dagen niets van zich laat horen, zal deze worden gediskwalificeerd.


   3. Ontbreken van aanraking

    Indien geen van beide strijders erin slaagt de ander aan te raken in een bepaalde strijd, zullen zij opnieuw moeten strijden.

avatar
Fuser

Aantal berichten : 252
Registratiedatum : 04-01-10

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum